L’increment en l'ús habitual de llengües estrangeres a Catalunya coincideix amb un descens de més de deu punts dels parlants que usen habitualment el català (del 46% del 2003 passa al 35,6% el 2008) i castellà (del 47,2% baixa al 45,9% el 2008).
En canvi, augmenta el nombre de persones que diuen parlar habitualment castellà i català (del 4,7% al 12% el 2008), xifra que esmorteiria en part la caiguda del castellà i el català individualment, segons revela un estudi de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat.
L’estudi també indica que és possible viure a Catalunya sense usar cap de les llengües oficials, català i castellà. Aquesta situació passa, per exemple, al barri del Raval de Barcelona.
El secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, ha qualificat aquest fet de molt perillós perquè pot crear “guetos” i ha advocat per treballar perquè el català sigui la llengua comuna. Bernat ha avisat també que qui no aprèn les llengües oficials no té les mateixes oportunitats a Catalunya.
Llengües estrangeres com l’àrab i l’urdú apareixen per primera vegada al costat del castellà i el català com a llengües d’ús habitual a Catalunya. Segons l'estudi, un 1,9% de la població té l'àrab com a llengua (en el 2003 era el 0,2), mentre que un 4,6% usa altres idiomes per comunicar-se a Catalunya (1,8% el 2003).
El 2007 es va superar el milió de residents a Catalunya nascuts fora de l'Estat espanyol (1.204.700), el que significa el 16% de la població de Catalunya. Amèrica és el principal continent d'origen dels immigrants (36%), seguit d'Europa (30%) i Àfrica (25%). Quant a nacionalitats estrangeres, la majoritària a Catalunya és la marroquina, seguida de la romanesa i l'equatoriana.
En aquest segon estudi, realitzat amb una mostra de 7.140 entrevistes fetes per telèfon, s'han recaptat per primera vegada dades de la Val d'Aran, on el castellà és la llengua més habitual (38%) seguida de l'aranès (23,4%), el català (16%) i les altres llengües (13,3%).
Terres de l'Ebre: la Catalunya catalana
Tradicionalment s'ha cregut que les comarques de Girona eren el gran fortí del català, però les dades de l'estudi revelen el contrari. El 72,8% dels habitants de la zona de Terres de l'Ebre tenen el català com a llengua habitual, el 14,5% usen el castellà i el 8,1 s'expressen en altres llengües. La Franja de Ponent és la segona amb un percentatge més elevat, 64,4%. Les comarques gironines noten, en paraules de Joan, l''explotació turística de la Costa Brava', i registren un 56,7%. L'Àmbit Metropolità és la demarcació catalana on el català és llengua habitual per a menys persones, 27,8%.
Enquesta d'usos lingüístics de la població 2008 (pdf)
dijous, 2 de juliol del 2009
L'ús del català baixa més de 10 punts
Publicat per Vilardella a 0:34
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada