dilluns, 6 de juliol del 2009

Pòdium per la Viquipèdia en català

La Viquipèdia en català ha assolit una nova fita: arribar al tercer lloc en el rànquing de qualitat dels 1000 articles considerats essencials, només per darrere de la versió anglesa i alemanya.

Les diferents versions de la Wikipedia s'han posat d'acord en establir els 1000 articles que tota Viquipèdia hauria de tenir, que cobreixen els temes bàsics dels diferents camps del coneixement. Mitjançant un barem intern es puntua cada article i es classifiquen els progressos de cada Viquipèdia.


La Viquipèdia catalana estava a l'abril en la posició 15a d'aquest rànquing de qualitat, exactament la mateixa posició que ocupa per nombre d'articles totals. A partir de l'esforç conjunt de diversos usuaris es va crear un Viquiprojecte de millora, amb l'objectiu d'ampliar aquests articles fonamentals i apujar la qualitat i el rigor global de la Viquipèdia.


Tres mesos després, ha assolit el tercer lloc del pòdium de la qualitat, amb un creixement equivalent a més de 5500 pàgines en paper i una revisió general de l'estil i el rigor de la informació aportada. Es poden veure els resultats a articles com lleó, Urà i element químic.


Amb aquesta acció s'està incidint en resoldre les mancances detectades al sondeig que es va fer als usuaris de la Viquipèdia al març del 2009. En aquest sondeig els usuaris consideraven que la claredat i la fiabilitat de la Viquipèdia en català eren millors que en les versions en altres idiomes que també consultaven, però van indicar que els principals defectes que hi trobaven eren la manca d'articles importants i que alguns articles importants eren curts.


Aquesta mateixa enquesta revelava que un 14% dels lectors que no editaven deien que no ho feien perquè no sabien que ells també poden editar. Tothom que cregui que té capacitat i ganes per contribuir a millorar la viquipèdia pot fer-ho lliurement sense necessitat de seguir cap tràmit. A més, els usuaris veterans sempre estan disposats a ajudar els nouvinguts a fer els primers passos. Entre tots, potser podrem celebrar aviat el primer lloc en qualitat d'articles essencials!


Llista de Viquipèdies per mostra d'articles