dimarts, 19 de maig del 2009

PSC i ERC. Dos partits, un sol missatge. Víctor Alexandre

Deu ser perquè cada cop hi ha menys diferències entre tots dos que els discursos en clau electoral del Partit Socialista i d’Esquerra són gairebé idèntics. Pot canviar el subjecte, és cert, però el pensament de fons i l’estratègia són els mateixos. El Partit Socialista, referint-se a la dreta, diu: “Si tu no hi vas, ells tornen”. I Esquerra, mentrestant, fa córrer la brama que tot independentista que no la voti és de dretes. Tots dos, en definitiva, aspiren a entabanar la societat per mitjà d’una mentida. Menteix el PSC-PSOE quan es presenta com un fre al Partit Popular i menteix Esquerra quan es defineix com l’única opció independentista d’esquerres.

Per sort, els socialistes ja han quedat desemmascarats amb el pacte nacionalista espanyol PSOE-PP a Euskadi fins al punt que, per defensar-se, han hagut de recórrer de nou a la mentida a través de José Zaragoza dient que “no és el PSC, sinó el PSE qui ha pactat amb el PP al País Basc”. En aquest sentit, caldria preguntar al PSC si és el PSE qui ha pactat amb el PP a Catalunya per mantenir l’exèrcit espanyol al Castell de Montjuïc i si no ha estat el PSC, amb els seus 25 diputats, qui ha pactat a Madrid amb el PP i amb UPyD, el partit de Rosa Díez, contra la llengua catalana obligant a traduir a l’espanyol tots els certificats judicials europeus que arribin a Catalunya. És a dir, que mentre els textos en espanyol no es traduiran al català, els textos en català s’hauran de traduir obligatòriament a l’espanyol.

Pel que fa a Esquerra, com s’entén que denunciï que el pacte PSOE-PP-UPyD al País Basc suposa “una alteració de les normes democràtiques” i, en canvi, no tingui cap escrúpol a ser soci del primer d’aquests partits al govern de Catalunya? On queda la credibilitat d’una força que es proclama independentista i d’esquerres, però que lliura el govern del país a una força espanyolista capaç de pactar a Catalunya, al País Basc i a Madrid amb la ultradreta? Com va dir recentment Joan Francesc Mira, PSOE i PP són el mateix malgrat que el primer adopti formes més subtils. Realment és així. Abans que ho fes el PP, el Partit Socialista ja havia tancat repetidors de TV3 al País Valencià i, no fa gaire, van ser tots dos, PSOE i PP, els qui van votar plegats a les Corts Valencianes contra la incorporació del país a l’Institut Ramon Llull. Per altra banda, és el PSE-PSOE qui eliminarà el mapa d’Euskal Herria a Euskal Telebista i és el PSC-PSOE qui vol eliminar el mapa dels Països Catalans a TV3.

Però tot això no es pot dir a Catalunya, perquè dir-ho posaria en perill l’estabilitat, la pluja fina i, sobretot, un conjunt de projectes personals que tenen molt poc a veure amb l’inexistent projecte de país.