divendres, 22 de maig del 2009

Contra els Mossos tot s'hi val: comença el circ mediàtic i aquest emet sentència condemnatòria

El primer dia del judici contra cinc Mossos d'Esquadra acusats de maltractar un detingut a la comisaria de Les Corts de Barcelona, tot el món mediàtic espanyol, de la dreta a l'esquerra, més part del català, ha organitzat la gran comèdia mediàtica i a emès sentència.

Recordem que els fets que es jutgen van ser gravats per una càmera oculta i filtrats a la premsa. En les imatges es pot veure com quatre Mossos d'Esquadra redueixen a un detingut que es nega a seguir les seves indicacions i que se'ls encara. La reducció és dura, i cadascú és lliure de veure-hi el que vulgui. Ara bé, aquelles persones que no han hagut d'enfrontar-se mai a un individu violent farien bé de pensar-s'ho moltes vegades abans d'opinar. I precisament això és el que trobem a faltar en les cròniques que avui s'han emès i publicat. O potser sí que s'ha pensat molt bé què dir, i s'aprofita la situació per acusar, i condemnar, tot un cos policial, en aquest cas, casualitats de la vida, català. Per a fer-ho és critica la tàctica seguida per la defensa i, fins i tot, el dret dels Mossos a defensar-se declarant el que ells volen! Per acabar-ho d'adobar, un canal de televisió de propietat nord-americana i que només emet informació deia, literalment, "comienza el juicio contra los cuatro mossos d'esquadra acusados de matar a un detenido". De ben segur que és un error, però la magnitud d'aquest és molt gran, i davant la crema pública feta per la resta de mitjans gairebé ni tant sols sorprèn.


Volem creure que les persones que van filtrar les imatges no eren conscients de l'ús partidari que se'n faria, o potser ens equivoquem. Tampoc devien ser conscients que estaven llançant pedres sobre la seva pròpia teulada. En tot cas, va ser un error molt propi de gent sense sentit de cos, i encara menys sentit de responsabilitat política i nacional. Les imatges havien de posar-se en mans de la fiscalia. I prou. Si alguna llumenera pensava que guanyaria quelcom a nivell polític, es va ben equivocar. La difusió pública de les imatges només va servir, i serveix, per a criticar tot un cos policial i posar-lo als peus dels cavalls de l'espanyolisme, però també del catalanisme acomplexat.


Quan es llegeixen, es veuen o s'escolten les cròniques i les opinions de tertulians sobre aquest cas es fa molt real aquella dita de Josep Pla: "no hi ha res que s'assembli més a un espanyol de dretes que un espanyol d'esquerres". I encara podríem afegir que no hi ha un odi pitjor que aquell que es sent contra un mateix. I això és el que fa més mal.


La policia, ho hem dit sempre, no ha d'estar sotmesa a la política, ha d'estar ben lluny de les legítimes lluites partidistes entre demòcrates. Però hi ha molta gent que vol polititzar la policia catalana, jutjar-la i condemnar-la per a demostrar que millor que la policia espanyola no n'hi ha cap. Segurament és per aquesta raó que els mateixos mitjans que avui clamen per una condemna ben forta contra aquests Mossos, no diuen res quan les acusacions de maltractaments recauen sobre el Cuerpo Nacional de Policia o la Guardia Civil, i repeteixen la cantarella que "los terroristas y delincuentes simpre denuncian torturas", com si això provés, per si mateix, que aquestes són sempre falses. Per cert, algú recorda el mort a mans de la Guardia Civil a Roquetas de Mar? I la cinta que ho va gravar, on és?


Desgraciadament, i no creiem equivocar-nos, aquests policies catalans pagaran el preu d'haver escollit un cos policial no espanyol i el fet de viure en un país que s'estima molt poc.


Font: Centre d'estudis estratègics de Catalunya