dimecres, 6 d’agost del 2008

Gràcies per la propina

Ara diu que el Tribunal Constitucional retallarà tres cosetes de l'Estatut. Primer el ribot d'en Guerra li va esmussar totes les puntes, per deixar-lo rodonet i suau com un préssec, ara aquests senyors s'hi acarnissen en els tres aspectes que fan de Catalunya, Catalunya. És a dir: el terme nació, l'obligatorietat de saber català i el finançament. Això és Espanya, cal que ho aprenguem d'una vegada. Es tallen les ales simbòliques de la paraula nació, perquè el simbolisme alimenta l'esperit. Es constreny l'àmbit de la llengua a la pura domesticitat, per sota de les prerrogatives del castellà, tal com vol el Manifiesto, perquè la llengua és l'expressió de la diferència. I es trenca l'espinada del país, que és el finançament, perquè un país tolit és un país sotmès. Nació, llengua, diners: la Catalunya vençuda.

Espanya no tolera la diferència: la història ho demostra. És un país construït sobre l'exclusió. Tot allò que no segueix el patró ha estat perseguit, injuriat, exiliat, expulsat, torturat, silenciat. Catalunya és una nosa allà al costat, un petit país que té la dèria, precisament, de no voler ser espanyola. La resta és llegenda urbana: que Catalunya va fer la seva fortuna a base d'explotar els espanyols, primer com a mercat captiu i després en la persona del milió llarg d'emigrants que van venir buscant un futur i una oportunitat (que, per cert, hi van trobar). Aquesta llegenda encara perdura, però en el fons hi ha la diferència: entestar-se a parlar una altra llengua, dir-se nació, tenir una cultura i un orgull propis.


Impossible que, sent l'encarnació de l'espanyolitat, el Tribunal Constitucional deixi passar aquests tres detalls de l'Estatut de Catalunya. La resta la farà Solbes, amb el somrís dels barons del PSOE que s'han engreixat, s'engreixen i s'engreixaran amb diners catalans. D'un Estatut que ja ha estat repolit ens en tornaran pelleringues. Que se les quedin, no?


Patrícia Gabancho (Buenos Aires, 1952). Periodista i escriptora catalana


Article publicat al diari AVUI (06/08/2008)