dissabte, 11 d’octubre del 2008

Incivisme a Ciutat Vella

Ciutat Vella és la nineta dels ulls dels serveis de neteja de l'Ajuntament. Però malgrat els esforços humans -270 persones cada dia hi escombren, reguen i buiden papereres- i els diners que s'hi esmercen, molts carrers, places i culs de sac del districte continuen sent urinaris i dormitoris a cel obert.

Que es netegi tant i es noti tan poc és per culpa dels barcelonins que baixen de farra al centre i que actuen a Ciutat Vella com no ho farien al seu barri per vergonya; dels turistes de baix cost i dels comiats de solters; dels pòtols de les tribus urbanes; dels nous nòmades amb gossos, i dels desvagats que es panseixen als bancs dels jardins de l'Hospital de la Santa Creu, un dels punts més conflictius.

El conjunt del districte s'escombra cada dia de dalt a baix, a mà i a màquina. En dies alterns es fa aigualeig, però els punts mes conflictius -com la plaça Orwell, la plaça Reial, la dels Àngels, l'Arc del Teatre...- es reguen cada dia i, quan cal, més d'una vegada. Mentre va estar en vigor el decret de sequera es va continuar regant Ciutat Vella. I quan no s'ha pogut utilitzar aigua del freàtic, s'ha fet servir aigua de la xarxa potable.

Desodoritzar els orins
En els punts on els orins es fan endèmics, les brigades intenten diluir-los amb la pressió de la manega i usen, a més, productes desinfectants i odoritzants. Els veïns demanen que també es netegin les parets pixades.

Les pintades a les parets es treuen el mateix dia i ara l'Ajuntament també es farà càrrec d'eliminar els gargots dels portals i les persianes metàl·liques. Qualsevol que hagi observat la feina de les brigades que treuen els grafits ha comprovat que fan la feina a consciència i que sovint van més enllà de la seva estricta obligació.

Les papereres es buiden una mitjana de 3,5 vegades al dia. Les del Portal de l'Àngel, fins a dotze vegades. L'històric quiosquer del Portal de l'Àngel és testimoni d'aquesta freqüència, com ho son els veïns de la Rambla de les vegades que passen i repassen les brigades de neteja.

Font: AVUI.cat