dimecres, 11 de novembre del 2009

Suspès de sou i feina per defensar el seu nom

El cambrer del restaurant 'Coloma' del Masnou Jaume Valls ha estat suspès de sou i de feina per dir-li a un client que es diu 'Jaume' i contestar així als crits de 'Jaime' que li feia un client. Segons explica Valls el client, un habitual que anava begut, el va provocar en diverses ocasions cridant el seu nom en castellà i amb un to despectiu: 'Mira el Jaime éste'. Llavors Valls es va sentir ofès i es va dirigir al client per recordar-li que el seu nom era Jaume, en català, i que no dir-li així era una falta de respecte. Aquesta resposta va irritar el client, que va amenaçar els propietaris del local amb no tornar-hi si Valls continuava treballant-hi. L'empresa ha sancionat Valls durant una setmana al·legant 'manca de lleialtat'.


Els fets es remunten al passat 10 d'octubre al voltant de les dues del migdia, quan en Jaume Valls va entrar a treballar al restaurant 'Coloma' del port del Masnou. Aquest treballador explica que es va posar a servir les taules mentre, des de la barra, sentia com un dels clients habituals de l'establiment anava cridant frases com 'Mira el Jaime éste', amb ànim de 'provocar' Valls.

El cambrer assegura que es va fer el sord es diverses ocasions perquè el client havia begut, però reconeix que va arribar a un punt en el qual no va poder suportar més aquella situació i es va dirigir al client. 'Es tracta d'un client habitual amb el qual teníem un bon tracte: parlàvem de futbol, econòmica, política...', comenta Valls. Aquell dia també s'hi va dirigir per 'fer-li entendre' que el seu nom és 'Jaume' i no 'Jaime'.

Va ser en aquest moment quan la conversa, segons Valls, o la discussió, segons l'empresa, va anar pujant de to. Finalment, el client va amenaçar el propietari del local amb no tornar-hi si Valls continuava treballant-hi. L'empresa va demanar al cambrer que es disculpés al client, però Valls no ho va fer, al·legant que l'havien ofès: 'És una falta de respecte', assegura.

Un mes després dels fets, 'Coloma' ha comunicat a aquest cambrer que l'imposa una sanció de sou i feina durant una setmana, al·legant 'manca de confiança i lleialtat'. Valls recorrerà la sanció i estudia també presentar una denúncia contra el client amb el qual es va discutir perquè aquells fets, comenta, li han suposat un perjudici econòmic i d'imatge.

Jaume Valls comenta que la discriminació en vers el català és un fet 'habitual' i amb el qual s'hi ha trobat en diverses ocasions al llarg de la seva vida professional. 'Déme la carta en castellano' o 'Hábleme en castellano' són algunes de les expressions més comuns, segons Valls. 'Les persones que ho demanen sempre ho fan d'una manera impositiva', afegeix

Font: Directe.cat i Nació Digital