dissabte, 7 de novembre del 2009

Els partits incompleixen el pacte sobre la transparència


Després de firmar l’acord sobre transparència i autolimitació de despeses de l’any 2001 els partits han continuat amb la mateixa línia de despeses electorals; no s’ha creat el grup de treball que havia de limitar el cost de les campanyes i la informació que s’havia compromès d’enviar a la Sindicatura de Comptes, sovint no s’ha presentat o s’ha presentat fora de termini. Tampoc s’ha facilitat tota la informació acordada sobre comptabilitat ordinària dels partits mentre que la majoria de fundacions vinculades a les formacions polítiques han enviat les seves xifres fora de termini i sovint a requeriment del síndic. Aquestes són algunes de les conclusions que extreu la Sindicatura en l’informe sobre l’Acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits corresponents als anys 2003 a 2006, el primer que es fa sobre aquest tema.

“De l’anàlisi individual es desprèn que cap formació política va disminuir les despeses en les eleccions del 2003 respecte de les de 1999”, assenyala l’informe. En la següent convocatòria, el 2006, només el PSC va reduir la despesa electoral un 10,5% –també és la formació que més havia gastat–, mentre que la resta van augmentar entre un 6,9% i un 23,5%. “Fet que contradiu el primer punt de l’acord de transparència”, lamenta l’informe.

En els comicis de l’any 2003 només ICV va complir el compromís pactat de presentar el pressupost de campanya cinc dies abans de l’inici de la cursa electoral. El 2006, ICV-EUiA i CiU van presentar-ho en el termini previst mentre que ERC i PSC ho van fer fora de termini i PP i C’s van passar. D’altra banda, únicament CiU ha informat de les quantitats que ha rebut a través de crèdits i cap partit ha informat sobre les variacions de pressupost.

La comptabilitat ordinària dels partits és un altre dels punts que provoquen les queixes del síndic, tant pels incompliments de calendari com per la falta d’informació. Tampoc les fundacions es van afanyar gaire a aportar les seves xifres i en la majoria de casos el síndic les va haver de reclamar.

Font: AVUI.cat