diumenge, 30 d’agost del 2009

Barcelona: moltes normes i poca eficàcia

L'Ajuntament fa els ulls grossos a moltes activitats prohibides a les seves ordenances. La falta de recursos tècnics i humans alenteix la gestió de les denúncies. La Síndic de Greuges ha exigit normes clares

Pintar grafits, pixar al carrer, vendre llaunes a la via pública, pidolar, exercir la prostitució, trencar el mobiliari urbà, ensabonar-se a les dutxes de la platja, col·locar els aparells d'aire condicionat a les façanes, beure alcohol al carrer, estendre roba als balcons exteriors i fer acampada lliure són algunes de les nombroses activitats humanes que es practiquen diàriament a la ciutat, tot i estar prohibides per les ordenances municipals.

Tanmateix, la majoria d'aquestes normes esdevenen paper mullat per la laxitud del consistori a l'hora de fer-les complir. No només ho diuen els veïns. També ho diu la Síndic de Greuges de Barcelona. En els seus informes, Pilar Malla ho deixa clar: "Cal fer normes clares, proporcionades a les finalitats perseguides i que sigui factible aplicar-les i fer-les complir". No és l'única queixa. Malla també reclama a l'alcalde, Jordi Hereu, una revisió a fons de les ordenances.

La falta de recursos tècnics i humans són les raons que des de l'administració local s'utilitzen com a disculpa. En això coincideixen en part amb els veïns. Molts critiquen el consistori per la lentitud amb què respon a les queixes ciutadanes. Les tramitacions d'expedients i les denúncies per incivisme s'emporten la palma per la falta d'inspectors i d'efectius de Guàrdia Urbana, precisament la figura que hauria de vetllar pel compliment.

Un dels casos més flagrants d'incompliment té a veure amb l'ordenança del civisme, aprovada amb polèmica i vigent des de l'any 2006. El seu objectiu és "preservar l'espai públic com a lloc de convivència i civisme" i és d'obligat compliment "per a totes les persones que són a la ciutat", turistes inclosos.

Grafits i cartells
Els grafits i els gargots a la via pública, tant en béns públics com privats, estan prohibits i la sanció oscil·la entre els 750 i els 1.500 euros. El mateix passa amb els milers de papers de publicitat o propaganda que hi ha escampats pel carrer. Des de les etiquetes que enganxen els manyans a les persianes fins als cartells oferint classes particulars. Fora dels llocs habilitats està prohibit i multat com a mínim amb 120 euros.

Mendicitat
L'ordenança vol preservar el dret dels ciutadans a transitar pels carrers sense ser molestats. És per això que pidolar està prohibit i les multes arriben fins als 3.000 euros en cas d'explotació de menors. Tot i això, la mendicitat -sobretot al centre de la ciutat- no ha parat de créixer.

Prostitució
En teoria es persegueix tant qui ofereix un servei sexual com qui el demana. També es multa fer sexe a la via pública. Tanmateix, a la ciutat segueixen existint punts calents: l'entorn del Camp Nou, el carrer Petritxol, el final del carrer Marina i de les Rambles a tocar amb el barri del Raval.

Orinar i defecar
Les necessitats fisiològiques a la via pública es multen amb 300 euros. Si el lloc triat és ple de gent, hi ha menors o és un monument les sancions poden arribar als 1.500 euros. Els aficionats del Glasgow Rangers que van pixar al monument de Francesc Macià no van ser multats.

Alcohol
El consum de begudes alcohòliques i la seva venda poden ser sancionades amb un màxim de 1.500 euros. La seguretat pública i el dret al descans dels veïns són els arguments esgrimits per justificar la mesura. Bones paraules però pocs fets. Els veïns del Born porten anys protestant pel soroll de les terrasses i la plaça dels Àngels és un niu de llauners.

Monopatí i pilota
Fora dels llocs habilitats expressament, aquestes pràctiques estan multades amb fins a 750 euros perquè posen en perill els vianants. Tot i això, la ciutat atreu cada any centenars de joves d'arreu del món que, amb la càmera a la mà, no dubten a fer skate en totes les places dures que troben.

Banyar-se a les fonts
Aquest estiu s'ha posat de moda entre els turistes fugir de la canícula remullant-se a les fonts de la ciutat. Fer-ho es considera una infracció lleu i es multa amb uns 500 euros.

Vandalisme
Les victòries del Barça van tenir fa uns mesos uns efectes nefastos per a la ciutat, sobretot per al mobiliari urbà de Canaletes i la plaça Catalunya. L'Ajuntament es va gastar milers d'euros a arreglar semàfors, bancs, estacions de Bicing, fonts i vegetació, mentre que l'oposició exigia menys permissivitat contra els vàndals. L'ordenança preveu fins a 3.000 euros de multa.

Font: AVUI.cat